Friday, August 30, 2013

MEROBOH SURAU

7btc
As posted by Dr. Mahathir Mohamad at Che Det on August 29, 2013

1. Ramai berpendapat sarau yang telah diguna oleh orang bukan Islam tidak lagi boleh diguna sebagai tempat sembahyang orang Islam. Surau itu patut diroboh.

2. Saya berpendapat jika jemaah di qariah berkenaan tidak lagi suka untuk mengguna surau berkenaan, itu adalah hak mereka membuat apa-apa tindakan.

3. Apabila Sultan Mehmet II tawan Constantinople, ibu kota Byzantium, gereja Hagar Sophia yang terbesar, dijadikan masjid bagi bangsa Turki yang beragama Islam. Demikian juga beberapa gereja Kristian di Hungary dijadikan masjid apabila Hungary jatuh ke tangan Othmaniah Turki.

4. Di Cordoba (Kurtubah) dan di Granada, masjid orang Islam dijadikan gereja apabila wilayah-wilayah ini ditawan semula oleh orang Katolik Sepanyol.

5. Di Malaysia juga ada gereja yang dijadikan masjid. Kem Terendak di Melaka di zaman British diguna sebagai kem bagi askar British. Sebuah gereja didirikan oleh British untuk askar mereka yang beragama Kristian.

6. Gereja ini sekarang, jika saya tak salah, dijadikan masjid untuk askar Melayu.

7. Setakat yang saya tahu tidak ada kuil Buddha atau Hindu yang pernah dijadikan masjid.


Demonstrasi

1. Kita telah lihat Kerajaan Mesir yang dipilih melalui pilihanraya dijatuhkan oleh demonstrasi secara besar-besaran penentang Kerajaan Ikhwanul Muslimin pimpinan Morsi.

2. Kebebasan berdemonstrasi adalah hak rakyat dalam negara demokratik. Apakah hak ini lebih utama dari hak mengundi dalam pilihanraya!

3. Sebenarnya walaupun berjuta yang berdemonstrasi, jumlah mereka kurang dari jumlah pengundi yang memilih Kerajaan. Mereka, yang terdiri dari aktivis, adalah minoriti berbanding jumlah pengundi yang mengundi.

4. Jika minoriti ini diberi hak untuk menjatuhkan Kerajaan pilihan majoriti apakah hak ini secucuk dengan demokrasi?

5. Di Malaysia ada ahli politik yang ingin jatuhkan kerajaan pilihan rakyat dengan demonstrasi. Tetapi mereka gagal mencetuskan huru-hara secara besar-besaran sepanjang masa seperti di Mesir.

6. Sebenarnya demokrasi mempunyai banyak kecacatan. India berbangga dengan menjadi demokrasi yang terbesar di dunia. Tetapi India tidak pun berjaya mengurangkan kebuluran dikalangan hampir separuh dari rakyatnya. Sekarang ekonomi India merosot teruk.

7. Sebaliknya Cina yang tidak demokratik hari ini sudah menjadi kuasa ekonomi yang kedua terbesar di dunia. Berjuta dari rakyat mereka dapat melancung keluar negeri. Kemajuan sains dan teknologi Cina sudah sampai ketahap menghantar angkasawan ke stesen angkasa lepas. Dan berbagai lagi kejayaan Cina yang mengkagumi dunia. Sistem Kerajaan Cina tidak demokratik. Tetapi rakyat dan negara Cina lebih berjaya dari segi kemajuan dan keselesaan hidup.

8. Namum demokrasi masih lebih baik dari sistem pentadbiran kukubesi. Sebab utama ialah demokrasi memboleh penukaran pemerintah tanpa perang sivil atau demonstrasi ganas. Tetapi bagi mereka yang tidak faham kebebasan dalam demokrasi, ia tidak mendatangkan hasil yang baik. Ramai dari negara-negara yang baru mengamal demokrasi merosot prestasi mereka. Lihatlah apa yang sedang berlaku di Mesir.

9. Demokrasi memerlukan fahaman akan kelemahan-kelemahan sistem itu. Segala kebebasan dalam demokrasi mempunyai hadnya. Jika pengamal melebihi had maka demokrasi akan gagal membuahkan hasil yang dijanji darinya.

10. Satu daripada perkara yang boleh menentukan demokrasi berhasil ialah kesanggupan menerima keputusan pilihanraya. Dalam pilihanraya tentu ada yang kalah dan yang menang. Seperti yang menang akan terima keputusan, yang kalah juga perlu terima kekalahan.

11. Jika yang kalah tidak sanggup menerima kekalahan dan sebaliknya mencuba gagalkan penubuhan Kerajaan oleh yang menang, maka demokrasi tidak akan berjaya. Harus diingat bahawa jika yang menang pula kalah halangan terhadap penubuhan Kerajaan oleh lawannya akan diusahakan olehnya. Dengan itu demokrasi akan gagal.

12. Mungkin dakwaan oleh yang kalah akan penipuan oleh yang menang mempunyai asas. Perkara ini hanya boleh diputus oleh mahkamah. Perbuatan untuk menggagalkan keputusan pilihanraya dengan cara ganas akan menidakkan demokrasi.