Wednesday, May 13, 2009

BOSNIA-HERZEGOVINA

As posted by Dr. Mahathir Mohamad at Che Det on May 11, 2009 4:00 PM

1. Kita sudah lama tidak mendengar laporan berkenaan Bosnia-Herzegovina (BiH). Pada satu ketika nasib orang Bosniak, iaitu orang Islam Bosnia, yang mengalami penghapusan etnik oleh orang Serb amat menyayat hati kita.

2. Kita telah beri sedikit bantuan yang amat dihargai oleh orang Bosniak. Mereka anggap orang Malaysia sebagai sahabat karib mereka. Ramai juga yang menuntut di Universiti Islam Antarabangsa dan mereka memegang jawatan penting dalam Kerajaan BiH, termasuk Duta Besar Bosnia ke Malaysia.

3. Orang Bosniak adalah orang bangsa Eropah dan bukan orang keturunan Turki. Di Eropah hanya orang Albania dan Bosniak sahaja yang beragama Islam. Mereka memandang tinggi terhadap Malaysia.

4. Jumaat lepas (Mei 8), Mufti Bosnia, Mustafa Ceric bersama dengan rombongan kecil telah jumpa dengan saya. Antara yang datang ialah seorang pengusaha bernama Faruk Serbegovic, arkitek yang telah bangunkan sebuah Halal Business Park. Beliau ingin mendapat co-developer dan pelabur dalam industry makanan halal untuk Business Park Bosnia.

5. Bosnia Herzegovina mempunyai kedudukan istimewa dalam Kesatuan Eropah (EU). Walaupun belum diterima sebagai ahli EU, barangan keluaran BiH boleh masuk EU tanpa cukai. BiH juga menjadi pusat untuk dagangan dengan Negara-negara bekas Soviet Union, Turki dan Negara-negara Timur Tengah.

6. Saya berpendapat projek Halal Park ini berpotensi untuk pengusaha Malaysia dalam bidang makanan halal melabur di dalamnya.

7. Jika ada sesiapa yang berminat sila berhubung dengan saya supaya dapat saya uruskan.

SUPPORT US

Bitcoin
1EdmCtLRBkNvv672vrRhvdqrGM257yW5boEthereum
0xa359166478f5B11508A2219eB3C6cE0E13e8555C